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Nr. 799 van 8 augustus 2019

Voor ‘gewone’ bridgers

Bied- en speeltechniek 
Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke ‘gewone’ bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training 

In de periodieken Arbitrair, BestuurWijzer en NBB-Rekenprogramma bespreken we de onderwerpen die vooral op het bord liggen van de betreffende functionarissen
Alle reeds verschenen nummers staan op:

www.bridgeservice.nl

Redactie:  Carolien de Koomen, Margriet Jansze, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)


De vakantiemaanden juli en augustus doen we alles in gepaste rust. We beperken ons tot de behandeling van drie ontvangen lezersvragen.
Wel zal ik ons antwoord op de volgende pagina zetten, zodat jij – als training – in alle vrijheid eerst jouw visie kunt bepalen. Veel plezier ermee!

Maar … ook in dit vakantienummer pikken we een onderwerpje mee: 
Twee bodjes
Wees niet bang, twee bodjes maar. En het zijn nog gewone bodjes ook!

	Biedvraag 1

Noord
Zuid


1

1
2

??

Zuidhand

 A V 10 8 6

 2

 H 10 8 6 4

 3 2
	Biedvraag 2 

Noord
Zuid

1

1
1SA

??

Zuidhand

 H 8 6 4 2

 H B 10 8

 10

 10 9 8


Welke twee biedkaartjes tover je uit je biedbox?

Mijn twee biedkaartjes
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	Biedvraag 2 

Noord
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Welke twee biedkaartjes tover je uit je biedbox?

Biedvraag 1

Pas! Als noords 1-opening een 5+kaart belooft, belooft het 2-rebid minstens een 6-kaart. Gun hem dat contract! Partner noord ontkent extra kracht, dus kun je een manchecontract uitsluiten. Ook heb je geen garantie dat een schoppencontract beter scoort. En 3? Met een nieuwe kleur op ​3-hoogte maak je het bieden mancheforcing. Daar mis je de kracht voor. 
Biedvraag 2

2! Daarmee breng je drie boodschappen over:

· een 4+kaart harten;

· een 5+kaart schoppen (met een 4-kaarten  en  bied je eerst 1);

· géén kracht voor een manchecontract.
Kan noord dan een 4-kaart harten hebben?

Jazeker! Na jouw 1-bod mag hij immers alleen 2 bieden met extra kracht: denk aan 18-19 punten. Dat noemen we een reversebod: hij biedt daarmee een nieuwe kleur voorbij de ‘reversegrens’ van 2 in zijn openingskleur.

Lezers Mailen
Wíé leert het nooit?
	Mijn bridgepartner is een heel aardig mens. Het enige minpunt is misschien dat hij regelmatig opmerkt dat ik het nooit leer. Tegelijk ben ik het wel met hem eens: ik zal nooit wereldkampioen worden. 
Wat raad je mij aan, als je weet dat die bridgepartner ook toevallig al ruim veertig jaar mijn levenspartner is …?


Rob:
Leuke vraag, en … helaas niet echt uniek! (
· Als het vervelend gedrag zich beperkt tot de bridgetafel, 

je zonder bridgekaarten binnen jullie draaikring met respect en liefde op handen wordt gedragen, én jullie minder vaak aan de bridgetafel zitten dan daarbuiten, valt een scheiding van tafel, bed en bridge af! De balans van jouw totale leven slaat dan immers door naar een uitstekend gevoel.
Omdat je echter voor je plezier aan de bridgetafel aanschuift, raad ik je wel aan om met een vrij gemakkelijk communicatietechniekje ook je bridge uren te veraangenamen. 

Neem je voor … om vanaf nu … elke kritische opmerking … met een duidelijk zichtbare glimlach … te herhalen! En – ook leuk – in je herhaling mag je de kritiek versterken én – nog leuker – je mag de aard van de kritiek ‘veralgemeniseren’!

Hoe werkt dat in de praktijk?

Partner:

‘Die klavertwee was vrij; je leert het écht nooit!’

Jij: 

‘Je hebt gelijk, de laatste tijd zijn er opvallend veel
vrije klavertweeën. Ik dacht nog: daar gaat klavertwee. En inderdaad, zelfs als ik 200 word, zal ik blijven spelen als een beginner.’
Het grootste verschil zit in jouw volstrekt andere houding: in plaats van schuldbewust te kijken, te doen alsof je het niet hoorde, het probeert af te zwakken, koffie te halen, of in de verdediging te gaan, geef je de kritische opmerking alle aandacht, en ja, dat doe je zelfs met een lach!
Het kan geen kwaad om je nieuwe aanpak aan te kondigen. Dat kan met een groot compliment. Zoals:
Lieve schat, het valt mij op dat je al ruim veertig jaar allerliefst en attent met mij omgaat in vrijwel alle situaties, behalve … aan de bridgetafel. Omdat ik vind dat je je moet kunnen uiten, ga ik je dat niet verbieden: ergernis moet je immers niet opkroppen. Met ingang van onze volgende bridgedrive zal ik daar anders mee omgaan. 

Nee, ik ga daar niet op vooruitlopen, je ziet/hoort dat vanzelf wel. En alvast ter geruststelling: net als jij zal ik mij daar dan ook prettig bij voelen.

Ik garandeer je dat deze aanpak op de lachspieren zal werken. Ja (uiteindelijk) ook op die van je partner (.

· Als het vervelend gedrag zich NIET beperkt tot de bridgetafel, maar ook in (veel) andere situaties, dan is er helaas een probleem dat ik zeer waarschijnlijk niet met een paar zinnen kan oplossen.
Ik hoop van harte dat je ook dan een werkbare oplossing zult vinden. 

Training 785, Effe Snel, Biedvraag

Ik schreef:

	West

Noord
Oost

Zuid

Zuidhand



1

pas

??

 H V 3 2

 7 6

 7 6

 A H B 5 4

Mijn antwoord

Bied 2! Door je 13 punten staat voor jou de manche vast. Je bent sterk genoeg om, na partners 2 of 2SA, je 4-kaart schoppen te bieden. Het schoppenbod in jouw tweede beurt is dan mancheforcing.

Met 10-11 punten staat de manche nog niet vast. Dan moet je in je eerste bijbod voorrang geven aan je hoge 4-kaart: 1 dus.


Vragensteller:
	Ik ben het volledig met je eens dat 2 het juiste bijbod is, maar wat herbiedt Noord met een 4-3-4-2 en 18-19 punten?

Vermoedelijk zal dat 3SA zijn. Verzuipt de schoppenkleur dan niet of heb je daar een oplossing voor?

Zelf heb ik dat probleem niet omdat ik 2/1 MF speel, waarbij met zowel 13-14 als 18-19 2SA wordt herboden.

Ik ben alleen benieuwd hoe dit in Acol of Standaard wordt opgelost.


Rob:

Noordhand
Noord
Zuid

Zuidhand

 B 8 7 6

1

2

 H V 3 2

 A 4 3

2SA

3

 7 6

 A H 5 4

4

pas

 7 6

 3 2






 A H B 5 4

Met 12-14 punten mag noord niet reverse (2) bieden. Na zuids 2 is 2SA verantwoord.

Met 12+ heeft zuid dan geen probleem, 3 is reverse, dus mancheforcing.

Met 10-11 is er óók geen probleem, want dan begint zuid met 1! 

Met 15-17 had noord met deze verdeling 1SA geopend. Blijft dus over: wat doet noord met een 4-4-3-2-verdeling en 18-19 punten? De keus gaat tussen 2 en 3SA.

· 2 heeft als nadeel dat zuid – naast een 4-kaart schoppen – minstens een 5-kaart ruiten verwacht.

· Nadeel van 3SA is dat een eventuele schoppenfit onder water blijft én de extra (18-19 punten) kracht. Met een 5-kaart ruiten, 4-kaart schoppen en 15-17 zal noord immers ook 3SA bieden.

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar het reversebod van 2 Het nadeel van de ruitenleugen wordt mijns inziens ruimschoots gecompenseerd door de duidelijkheid over de 4-kaart schoppen.  

Maar … daar denken Bep & Anton duidelijk anders over. Ik geef ze graag het woord.

Bep & Anton: 

Om maar meteen met het antwoord te beginnen. De juiste herbieding is 3SA en niet 2.

De vragensteller heeft het met deze handen gemakkelijker, omdat bij hem 2 mancheforcing is en een 2SA-herbieding normaliter 12-14 is, maar ook 18-19 kan zijn (dan biedt de openaar daarna door). Met die methode is niets mis (doen wij ook), maar dat speelt bijna niemand zo. Deze afspraak laten we daarom buiten beschouwing.

De bovenstaande zuidhand is sterk genoeg om na noords 3SA door te bieden. Tegenover 18-19 zit je in de slemzone, zeker als er een fit is. De openaar moet zich na 4 realiseren dat dit bod een sterke hand aangeeft. 

Het 2bod is okay, omdat je sterk genoeg bent om over 3SA door te bieden. Met een minder mooie hand, zoals:
 V x x x


 V x


 x x


 A V x x x 

is het wél raadzaam om over de 1-opening geen 2 maar 1 te antwoorden, om deze problemen te vermijden.

	Je kunt ons een groot plezier doen door antwoord te geven op de volgende vraag.

Is een doublet op een SA-bieding altijd een strafdoublet. Dus zowel na een opening als na een volgbod of bijbod?

Concrete situatie: 



ik



partner



(4 ptn)


(17 ptn)

West

Noord
Oost

Zuid

1

pas

1SA

doublet

pas

pas

pas

Ik beoordeelde doublet als strafdoublet; mijn partner zag het als een competitief doublet en wilde mijn langste kaart horen.

Graag je verlossende woord.


Rob:

Als jij op wests 1-bod een kleur had geboden (volgbod), was het doublet op oosts 1SA-bijbod voor straf geweest.

Omdat jij in je eerste beurt echter paste, is een doublet op elk bijbod op 1-hoogte, ook op het bijbod van 1SA, informatief.

De verklaring: 

OW beloven samen minstens 20 punten. Dan ligt een strafdoublet niet voor de hand. Daar komt bij dat achter de kracht van zuid de openingskracht van west zit, wat een groot nadeel kan zijn.

Maar … als de bieding gaat:

West

Noord
Oost

Zuid



pas

1SA

doublet (15-17 met SA-verdeling)

Dan is zuids doublet wél bedoeld als strafdoublet. Het grote verschil zit in de onbekendheid van de resterende punten. Met acht punten mee laat je dat strafdoublet graag staan. Alleen met een zeer zwak spel en een pierige lange kleur, bijvoorbeeld 

 B 7 6 4 3 2, kan het verstandig zijn om als noord met 2 het doublet op te heffen. 
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